Natuurlijke dakbedekking

natuurlijke dakbedekking

Groendaken zijn helemaal in opkomst. De natuurlijke dakbedekking is een leuke manier om meer groen en natuur in de woonomgeving te creëren en om daarbij het leefcomfort te verhogen. Bij natuurlijke dakbedekking kan je natuurlijk denken aan meerdere types; een rieten dak is tenslotte ook gemaakt van een natuurproduct. Maar hier bedoelen we echt de groendaken.

Bij de groendaken als natuurlijke dakbedekking kan je onderscheid maken tussen intensieve en en extensieve daken. De intensieve daken zijn de echte daktuinen. Daarop kan je lopen en je kan er ook hogere begroeiing op planten. Het spreekt voor zich dat deze vorm van groendaken hogere eisen stellen aan het dak. De extensieve groendaken zijn er meer voor het uiterlijk en voor praktische redenen.

Extensief groendak

Bij deze groendaken wordt veelal gekozen voor sedum, omdat die plantensoort een aantal eigenschappen heeft die voor een groendak ideaal zijn. Zo is het plantje licht in gewicht, kan het enorm veel vocht (en dus hemelwater) opnemen en is het ijzersterk. Sedum blijft mooi tijdens langere perioden van hitte en droogte en kan ook koude en regen heel goed aan. Daarbij zijn er heel veel soorten met verschillende kleuren blad en bloemen en met verschillende bloeiperioden; zo kan je een mooie natuurlijke dakbedekking creëren waarbij je elk jaar, een lange periode kunt genieten van een bloeiend en fleurig dak!