Mos Sedum?

Vaak wordt gesproken over mos-sedumdaken. Nu is het zo dat mos ontstaat als een vegetatiedak te vochtig blijft door een minder goede laagopbouw. Dit mos verdringt met zijn groei de sedumplantjes zodat er steeds meer mos komt. Normaal gesproken wil men sedumplanten zien met al zijn goede eigenschappen, die goede eigenschappen heeft het mos niet. De naam mos sedum wordt vaak gebruikt door groene daken leveranciers die niet de schuld willen krijgen van een verkeerd aangelegd groen dak. Een goed sedumdak behoort te zijn aangelegd met een opbouw van vijf lagen: beschermdoek, drainagelaag, filterdoek, daktuinsubstraat en sedumbeplanting. Zo wordt voorkomen dat teveel mos groeit op een sedumdak. Een ‘mos sedumdak’ is een fout verzinsel van een foute leverancier.

Sedum op het dak

Sedum op het dak

Sedum vetplantjes worden wel gebruikt als een extra bedekking op het dak omdat ze er prachtig op staan. Iedere soort heeft vijf weken een bloeitijd met een eigen kleur. En dat geeft een speciale toets aan je dak. Met een juiste mix heb je bloeiperioden die overlopen in kleur van april tot september. Je dak wordt er als het ware heel levendig van al die kleuren! Zo kan je van je dak dus iets moois maken.

Zo’n ‘groen’ dak is niet alleen mooi maar levert bovendien ook nog eens heel wat aangename en positieve eigenschappen op. Ze zorgen voor lagere energiekosten omdat je dak een extra isolerende laag krijgt (vooral tegen warmte). Dit resulteert dan weer in een lagere uitstoot van CO2 van je woning. Hoe meer deze plantjes zullen toegepast worden, hoe gezonder de leefomgeving zal worden.

Mos SedumSedum zonder mos

Sedums zijn een soort vetplantjes die tegen een stootje kunnen. Deze ijzersterke plantjes kunnen haast op een kale baksteen standhouden! Ze kunnen maar liefst 6 weken perfect zonder water. Deze groene planten krijgen door die droogte dan een fraaie rode kleur en dat heeft ook zo zijn charmes. Na wat regen kleurt deze mooie aanplanting weer fris groen. Sedums bestaan uit vele verschillende soorten en de sterkste soorten worden vaak gebruikt op het dak. De plantjes kunnen zich al goed voelen op een juiste onderlaag vanaf 4 à 5 cm. Zo’n sedum aanplant weegt doorgaans minder dan de bekende grijze grinddaken. En ze zien er bovendien een heel pak natuurlijker en aangenamer uit.