Groendak Sedum

Groendak SedumGroendak Sedum is het vetkruid bij uitstek bij de aanleg van groendaken. Van de honderden soorten is ongeveer één vijfde geschikt om op je dak te leggen. Doorgaans wordt een mengeling gebruikt van: Sedum acre, Sedum album Coral Carpet, Sedum hispanicum, Sedum lydium, Sedum Oreganum en/of Sedum sexangulare om tot een mooi kleurpalet te komen. Daarnaast kan je kan ook opteren voor een combinatie van inheemse en uitheemse soorten zodat er een mooie variatie zit in hoogte, kleur en groeiperiode, deze soorten zijn bijvoorbeeld goed te combineren: Sedum acre, Sedum album, Sedum hispanicum, Sedum hybridum, Sedum kamtschaticum, Sedum rupestre, Sedum sexangulare, Sedum spurium.

Waarom Sedum?

Voornamelijk door hun belangrijkste eigenschap van vetplant, namelijk dat ze water in hun blad vasthouden dat ze kunnen gebruiken tijdens de zomer. De beschermlaag op het blad zorgen dat de plant minder gevoelig is aan de elementen zoals wind, koude en hitte. De plantjes groeien niet te hoog en liefst in volle zon. In de matten van Sedum die gebruikt worden, kan je zowel zon- als schaduwminnende soorten terugvinden. De geselecteerde soorten Sedum hebben als kenmerk dat ze als dakbedekking in alle weersomstandigheden kunnen overleven. Omdat niet alle soorten even vlug groeien en anderen dan weer een minder lange levensduur hebben, vullen de verschillende soorten Sedum elkaar mooi aan.

Voordelen van een groendak Sedum

Niet alleen oogt het mooi, is het origineel en milieubewust, maar zijn er nog tal van andere voordelen van zo’n dak. Onmogelijk om ze allemaal op te noemen, maar hier volgen enkele :
– goed isolerend (zowel voor warmte als voor geluid)
– weinig onderhoud (1 of 2 keer per jaar)
– zorgt steeds voor een aangenamere en koelere temperatuur in je huis
– verhoogt de levensduur van jouw dak
– goed voor de gezondheid want het vangt stofdeeltjes op Voordelen van Groendaken het groendak produceert zuivere zuurstof
– de hommels en bijen zullen niet lang wachten om dit nieuw stukje natuur te bezoeken
– in sommige gemeentes (in België) kan je voor de plaatsing van een groendak subsidies ontvangen