Sempervivum

Sempervivum

Dit is een leuk plantje van de familie van de vetplanten, en met name van het geslacht van de succulenten. Deze sedumsoort groeit in een rozetvorm. De blaadjes staan dicht op mekaar en hebben spitse puntjes. Bij goede verzorging krijgt het bloemetjes op een stengel die vanuit het midden van de plant groeit. Deze bloemen kunnen lichtgroen tot wit of roze zijn.

Vanwaar de benaming; Sempervivum?

Semper betekent altijd, en vivus betekent leven in het Latijn. Dit slaat op de sterkte van het plantje. Eens je het in je tuin hebt, kan je het voor jaren hebben. We kennen het ook onder andere benamingen: donderkruid of huislook. Dit komt omdat in vroegere tijden dit plantje op het dak werd geplaatst om het huis van bliksem en donder te vrijwaren.

Groene sedumVerschillende soorten

Binnen de Sempervivum groep bestaan wel meer dan 30 variëteiten. De groei- en bloeiwijze is telkens dezelfde. Echter de grootte en kleur van de blaadjes en bloemen zijn verschillend: ze bestaan in hele kleine tot grotere soorten.

Standplaats

De Sempervivum groeit in weinig grond, en is dus geschikt voor rotstuintjes of zoals gezegd op dakpannen. Ze houden van een plaatsje in de zon of in half-schaduw. De grond waarin ze staan, moet wel goed doorlatend zijn.

Groendaken

Dit plantje is heel geschikt voor groendaken: gemakkelijk, geen onderhoud, en heeft een perfecte waterhuishouding.

Verzorging

Alhoewel het vrij sterke plantjes zijn, hebben ze soms wel last van bladluizen of slakken. Als ze teveel uitgroeien, kan je de kleintjes er afhalen en uitplanten.

Cosmetica en medicijnenCosmetica en medicijnen

De blaadjes kunnen in heet water gelegd worden. Een stoombadje van dit aftreksel is goed voor de huid. In de volksgeneeskunde wordt het sap van de blaadjes gebruikt voor het bestrijden van wratten. Thee van de blaadjes is goed voor oor- en keelontstekingen.

De Sempervivum brengt door zijn vele variëteiten kleur, reliëf en ook gezondheid in jouw tuin!