Sedummatten

Sedum op schuin dak

Sedummatten op het dak

Sedummatten zijn ideaal als je een groendak wilt aanleggen of je tuin mooi te bekleden met een bodembedekker. De plantjes in de matten zijn al prachtig vol, na het voorbereiden van de ondergrond of dak hoef je alleen maar de matten uit rollen en klaar ben je! Je kunt er dan ook direct van genieten, omdat het meteen volgroeid is. Sedummatten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, mixen en zelfs met een mix van sedum en mos of gras. Ook als je zelf een groendak wilt aanleggen zijn  de matten dus ideaal; je hoeft geen stekjes te planten of zaad te strooien en vervolgens maanden te wachten tot je een dak hebt met een optimaal resultaat.

Hoe gebruik je sedummatten?

Sedummatten zijn ideaal voor het gebruik op een groendak, maar dus ook als bodembedekker in de tuin. Gebruik je ze in de tuin, dan maak je de ondergrond vrij van oneffenheden, oude planten en wortels en stenen. Daaroverheen leg je een antiworteldoek en vervolgens breng je de matten aan, waarbij je de randen strak tegen elkaar legt.

Het gebruik van SedummattenGebruik je de matten voor de aanleg van een groendak, dan gaat het wat anders. Natuurlijk moet eerst het dak worden voorbereid. Daarvoor moet het schoongeveegd worden en er moet, als dat er nog niet is, een waterafvoer worden geplaatst. Rond de waterafvoer, waarin je een bolrooster hebt geplaatst, moet je wat grof grind strooien, zodat de afvoer nooit kan verstoppen. Vervolgens moet er beschermfolie en een drainagelaag worden aangebracht. Daaroverheen komt de substraatlaag, ofwel de voedingsbodem voor de plantjes. En als laatste komen dan de rollen.

Het kan wat zwaar zijn om de sedumtapijten de ladder op te dragen en te hanteren. Mocht je het lastig vinden, dan kan je altijd de rollen met een handzaag doormidden zagen. Ze zijn dan veel makkelijker te hanteren en de naad groeit vanzelf weer dicht. Begin aan de laagste kant van het dak; leg de flap van de rol tegen de dakrand en rol het tapijt naar boven toe uit. De volgende rol leg je strak tegen de eerste aan. Zo ga je door tot de hele dakrand is gedicht. Daarna leg je het hogere deel van  dak vol volgens dezelfde methode. Eventuele naden of randjes die ‘bloot’ zijn gebleven kan je opvullen met wat substraat en op plaatsen waar de matten net te groot zijn, kan je deze eenvoudig op maat knippen met een scherpe schaar.

Soorten, maten en prijzen

Sedum vegetatiematten zijn bij diverse leveranciers verkrijgbaar. De maten van de matten zijn eigenlijk standaard; 100 x 200 centimer, maar ze kunnen soms ook iets afwijken. De matten wegen gemiddeld 25 kilogram en bevatten een mix van sedumplantjes met elk een eigen bloeiperiode, zodat de mat zo lang mogelijk in bloei staat. Elke leverancier heeft zijn eigen samenstelling voor de matten, maar altijd heb je een bedekking van 90% bij aflevering. Sedum grasmatDe prijzen  zijn uiteraard ook verschillend, maar je kan rekenen op een bedrag vanaf € 18,50 per vierkante meter. Niet zo goedkoop dus, maar je doet wel een investering in iets waar je decennia lang van kunt genieten! Omdat de groendaken goed zijn voor het milieu, stimuleren een aantal gemeenten de aanleg ervan door middel van een subsidie. Vergeet daar dus niet naar te vragen bij jouw gemeente!

 


Gratis offerte