Sedum Telephium

Welke plant is de Sedum Telephium?

Deze variëteit van de Sedum is een vetplant van 25 tot 60 cm hoog. De blaren zijn gekarteld en eirond, en bevatten veel vocht. De bloemen groeien op stengels in tuilvormen, zijn lichtgroen tot rozerood. Deze tuilen kunnen tot 10 cm doorsnee hebben. De stengels zelf zijn kaal. De bladeren groeien onderaan de plant.

Latijnse en andere benamingen van de Sedum Telephium

Deze plant is in onze streken goed ingeburgerd. De meeste mensen kennen hem wel onder één van zijn andere benamingen:

  • HemelsleutelAndere benamingen Sedum Telephium
  • Sedum purpurascens
  • Sedum purpureum
  • Kruid-aan-den-balk
  • Kruid-aan-den-zolder

De twee laatste benamingen heeft hij te danken aan het feit dat scheuten gemakkelijk verder groeien. In vroegere tijden haalde men deze plant wel eens in huis om geesten en heksen te verdrijven, en hing ze dan omgekeerd aan zolderbalken.

De bloeitijd

Deze plant krijgt bloemen in juli, die prachtig blijven staan tot in september. Je kan er dus een hele zomer van genieten.
Buiten de bloeitijd is de plant donkergroen. In de herfst verkleuren de blaren tot donker paars. Dit geeft een extra kleur in je herfsttuin.

VezorgingWaar vinden we de Sedum Telephium?

Deze plant voelt zich het beste op vochtrijke grond en vraagt vrij veel voedsel. Om deze reden vinden we hem in bosrijke gebieden, in bermen onder bomen, op dijken.

Verzorging in de tuin

Zolang de Sedum Telephium wat van de zon afgeschermd staat, voedsel en voldoende water krijgt, heb je er bijna geen moeite mee om hem voor jaren in je tuin te houden.
Het is een stevig plant. Hij wordt uiterst zelden belaagd door ongedierte.

De Sedium Telephium: een plant die kleur brengt in je tuin, van lente tot herfst!