Sedum stekken

Sedum is niet alleen een makkelijk plantje in de groei en onderhoud, maar hij is ook heel makkelijk voor wat betreft de vermenigvuldiging. Zo kan je bijvoorbeeld kleine stukjes van de plant uitstrooien en inharken, net als zaad, en dan groeien er vanzelf nieuwe plantjes. Ook stekken is heel makkelijk. Het voordeel van deze methode is dat het heel goedkoop is in vergelijking met andere systemen voor een sedumdak. Toch worden sedum stekken steeds minder gebruikt voor de aanleg van een groendak, omdat het vaak zo is dat niet alle scheuten of stekjes het overleven. Het resultaat is dan een langere tijd een onregelmatige dakbedekking; tenslotte duurt het wel een tijd voordat deze gaten weer dichtgroeien. Daarom wordt voor de aanleg van een sedumdak toch steeds vaker gekozen voor sedumcassettes of -matten. Beide systemen zijn wel duurder, maar je hebt daarmee wel direct een  perfect resultaat; een mooi groendak met een dichte vegetatie.

Sedum stekkenMaar sedumscheuten of -stekken zijn handig als er kleine stukken van het groendak kaal zijn, hetzelfde geldt voor de tuin, indien u sedum als bodembedekker zou willen gebruiken. Voor kleine oppervlakten zijn de stekjes juist wel handiger en bovendien voordeliger. Zo kan het zijn dat je voor de bedekking van je dak met sedummatten of cassettes net een klein stukje dak over hebt. Zou je daarvoor matten of cassettes meer moeten bestellen, dan moeten deze afgeknipt worden en wordt het overtollige deel weggegooid. Dat is zonde. In dat geval kan je beter besluiten om voor dat laatste randje of hoekje sedumstekken te kopen. Tevens kunnen de stekken handig zijn voor het aanbrengen van meer variatie in de vegetatie.

Zelf een groendak aanleggen met sedum stekken

Als je toch besluit om zelf een sedumdak aan te leggen en daarvoor stekken te gebruiken, dan zijn er een paar dingen belangrijk om te weten. Zo zijn sedumstekken (in tegenstelling tot cassettes en matten) meestal alleen in het voor- en najaar verkrijgbaar. Zelf plantenDaarnaast kost het ook wat meer onderhoud in het begin, want de stekjes moeten regelmatig bevochtigd worden. Verder moet je echt wel wat meer geduld hebben, want het duur zo’n 2 jaar voordat je groendak mooi is dichtgegroeid.

Voor de aanleg van het dak verwijzen we je naar de pagina’s ‘sedumdak aanleggen’ en ‘sedumdak doe het zelf’. Na het aanbrengen van de substraatlaag moeten de sedumstekken of -scheuten uitgestrooid worden over het dak en dan voorzichtig worden ingeharkt. Direct daarna water geven en de eerste weken regelmatig water geven om inworteling te bespoedigen.


Gratis offerte