Sedum herbstfreude

Wat is een Sedum Herbstfreude?Sedum herbstfreude

De Herbstfreude variant van de Sedum is een kruising tussen de Sedum Telephium en de Sedum Spectabile en voor het eerst gekweekt in 1955.
Het is een vetplant, en heeft dikke vochthoudende bladeren. De parasolvormige bloemen zijn felroze, en groeien op een kale stengel.

Staanplaats

Ze kunnen zowel in de zon als in de schaduw geplant worden. Hun vochthuishouding is perfect om ook in drogere perioden te overleven.

Bloeiperiode

Waar de meeste andere Sedums al in juni, juli en augustus gaan bloeien, is dit een latere variant en begint hij pas zijn bloei in september. Dit heeft het voordeel dat de roze tot diep paarse kleuren behouden blijven in je tuin, en je er soms nog in de winter kan van genieten. Vandaar zijn naam Herbstfreude, in het engels Autumn Joy.
De bloemen zijn een trekpleister voor vlinders, wat toch een extra leuke dimensie aan je tuin geeft.

Verzorging van de Herbsfreude

De Sedum Herbstfreude voelt zich lekker in gewone tuingrond. Ze kunnen jaren meegaan in de tuin zonder dat je er werk aan hebt.
De bladeren en bloemen sterven af bij vorst. Je kan de overblijfselen na de winter gewoon afsnijden. De plant schiet terug uit in het voorjaar.
Mocht de plant te fel opschieten, dan kan je dit vermijden door – net voor de zomerperiode – de plant even uit de grond te halen, de wortels bij te snoeien – en opnieuw te planten. De plant zal minder gauw opschieten.

Herbstfreude vermeerderenVermeerderen door scheuren en stekken

Deze plant laat zich gemakkelijk vermeerderen. Scheuren is het eenvoudigste: je splitst de moederplant in verschillende delen en je hebt nieuwe plantjes. Stekken is wat moeilijker maar lukt ook met wat geduld.

Sedum Herbstfreude in de geneeskunde

In de volksgeneeskunde wordt het binnenste van de bladeren gebruikt voor het verzorgen van wonden en schrammen. Het wordt tot moes geplet en op de wonde gelegd, die hiermee zeer snel heelt.

De Sedum Herbstfreude verdient een speciale plaats in je tuin: kleur gegarandeerd!