Sedum snoeien

Elke tuin en alle soorten planten kosten enige vorm van onderhoud. De sedum is echter wel een zeer onderhoudsvriendelijke plant die het overal goed doet en eigenlijk heb je er nauwelijks omkijken naar.

Sedum snoeien; hoe doe je dat?

Sedum snoeien

De grotere soorten, zoals de Sedum Herbstfeude, hebben nog wel eens de neiging om uit elkaar te vallen doordat de bloemschermen topzwaar zijn. Dit kan men voorkomen door ze op te binden, maar een betere methode is de plant in het vroege voorjaar te snoeien. Dat doe je door de topjes eruit te knippen. De bloei begint dan iets later en de bloemschermen zijn dan wat minder groot en zwaar. Ook kan men met een spitvork de gehele plant even oplichten. Hierdoor ontstaat er wortelbeschadiging en dat heeft hetzelfde effect als het snoeien.

De kleinere soorten sedum moeten af en toe wat ingetoomd worden. In de tuin door de randen, die vaak over het pad gaan groeien, simpelweg netjes bij te knippen. Maar hier hebben we het vooral over sedum als bekleding voor een groendak. Voor sedum als dakbedekking geldt eigenlijk hetzelfde als de bodembedekker in de tuin; op plaatsen waar de plant wat al te enthousiast groeit, kan je hem gewoon bijknippen. Verder bestaat sedum snoeien eigenlijk alleen maar uit het wegknippen van de uitgebloeide bloemschermen in het vroege voorjaar.