Sedum spectabile

Wat is een Sedum Spectabile?

Sedum spectabileDeze plant behoort tot de vetplanten. Zijn naam Spectabile zegt voldoende: het is een briljante, schitterende plant.Het is een vaste plant in de Sedum familie.
Hij draagt prachtige roze tot felrode bloemen, die in tuilen op hoge stengels staan. De bladeren zijn, zoals bij alle vetplanten, dik en houden veel vocht op.
De bloemen worden tot 50 cm hoog en kunnen een doorsnede hebben van soms wel 15 cm. Deze sedum soort is een vaste plant die gemakkelijk overwintert.

De bloeiperiode

Deze bloemen zijn te bewonderen in augustus en september, dus vrij laat op het jaar.
Het is een plant die vooral de herfst in jouw tuin zal kleuren.
Na de bloeiperiode verkleuren de bladeren van donkergroen naar rood en felpaars. Ze blijven zo staan tot de vorst intreedt. Dan sterft het bovengrondse gedeelte van de plant af.

Andere benamingen van de Sedum Spectabile

Deze plant is ook gekend onder de volgende namen:Andere benamingen Sedum

  • Hylotelephium spectabile
  • Sedum Brillante: dit is niet de officiële naam
  • Ijsplant
  • Roze Hemelsleutel

Ijsplant en Roze Hemelsleutel zijn volkse benamingen, en worden soms ook wel voor andere variëteiten van de Sedum gebruikt. Als je zeker wil zijn dat je het over de correcte plant hebt, ga dan toch maar voor de Latijnse naam.

Standplaats

De Sedum Spectabile heeft een gewone tuingrond nodig: niet te droog, niet te nat. De plant heeft, dank zij zijn vochthoudende bladeren, een uitstekende waterhuishouding. In droge perioden spreekt hij zijn reserves aan.

Verzorging

Verzorging SpectabileDit is een gemakkelijke plant, kan droge en natte perioden overwinnen.
Hij heeft soms de neiging om te hoog op te schieten. Dit kan je vermijden door in het voorjaar de plant even uit zijn standplaats te halen, een stukje van de wortels te knippen, en opnieuw te planten. Deze wortelsnoei beperkt zijn groei.

De Sedum Spectabile kan gerust gezien worden als een kleurbrenger in je tuin, vooral naar het einde van de zomer toe!