Sedumdak aanleggen

Sedumdak aanleggen

Sedumdaken zijn mooi en hebben vele voordelen, niet alleen voor de eigenaar van het dak, maar ook voor de stad of wijk als geheel. Groendaken kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een beter milieu en een fijnere leefomgeving, omdat ze energiebesparend zijn (isolerend) en lucht reinigend. Bovendien neemt Sedum veel vocht op, waardoor er tijdens een fikse bui minder wateroverlast ontstaat. Een sedumdak aanleggen, hoe gaat dat nu precies in zijn werk. Moet je het laten doen, of kan je het ook zelf doen?

Sedumdak aanleggen

Bij de aanleg van een sedumdak komen een aantal zaken kijken. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar het dak. Is het plat, schuin, of daar tussenin? Hoe groot is de oppervlakte en hoe is het dak momenteel afgewerkt? Ga je een plat dak beleggen met Sedum, dan blijft dat uiteraard makkelijker liggen dan op een dak dat schuin is. Bij hele schuine daken wordt er, voordat de sedumplanten worden geplaatst, eerst een soort raster op het dak aangebracht. Zo hebben de plantjes houvast en gaat niet de hele vegetatie op een gegeven moment naar beneden schuiven.

De grootte van het oppervlak is mede bepalend voor welke methode je kiest. In grote lijnen zijn er 4 manieren; je kunt gewoon losse plantjes gebruiken, inzaaien, kant-en-klare sedum cassettes of kant-en-klare sedummatten gebruiken. Voor een groot dak zijn matten de snelste methode. Ze zijn bovendien goedkoper dan cassettes, maar daarentegen wel weer een stuk duurder dan planten of zaaien. Maar, welke methode je ook kiest, het dak moet altijd goed voorbereid worden.

Dak voorbereiden

Dak schoonmakenZo moet het dak eerst schoongemaakt worden; Bladeren, vuil en grind bij elkaar vegen en verwijderen. Is er een waterafvoer aanwezig? Zo niet, dan moet er een gemaakt worden. Daarvoor boor je een gat op het laagste punt in de dakrand. Daarin plaats je een bolrooster en uiteraard moeten er afvoerpijpen onder worden geplaatst. Er moet een beschermfolie over het dak gelegd worden. De randen moeten iets over de dakrand heen hangen en er wordt een gat gemaakt bij de afvoer. De randen worden verzwaard met smalle betontegels of grind, tevens om het bolrooster.

Opbouw sedumdak

Dak schoonmaken

Nu wordt het daadwerkelijke sedumdak aangelegd. Er wordt een drainagelaag aangebracht om overtollig regenwater af te voeren. Daaroverheen komt het raster, indien nodig. Vervolgens wordt de substraatlaag aangebracht. Het is een soort grond, de voedingsbodem voor de plantjes. Tenslotte wordt de vegetatielaag aangebracht. Matten worden uitgerold vanaf de onderrand van het dak naar boven toe. Cassettes worden ook vanaf de onderkant neergelegd. Losse plantjes worden gepoot en zaad wordt uitgestrooid. Matten of cassettes kunnen op maat gesneden of geknipt worden en eventuele open randjes vult men op met substraat.

Zelf doen?

Je ziet dus dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf een sedumdak aan te leggen. Voorwaarden zijn dat je redelijk sterk bent, geen hoogtevrees hebt en uiteraard geen twee linkerhanden. Er zijn handige doe-het-zelf pakketten verkrijgbaar, waarmee je binnen een paar uurtjes een mooi groen dak hebt!

 


Gratis offerte