Sedumdak doe het zelf

Zelf een sedumdak aanleggen is veel minder moeilijk dan het misschien op het eerste gezicht lijkt. Je kunt op die manier veel besparen op de aanleg. Je hoeft er echt geen ingenieur voor te zijn, met een paar flinke spierballen en een heel klein beetje gevoel voor klussen kan je het echt zelf! Hieronder vertellen we je hoe.

Het dak

Sedumdak doe het zelf

Natuurlijk begin je bij de basis. Welk dak wil je gaan beleggen? Is het een plat of een schuin dak, is het kaal of ligt er grind op, heeft het al een afvoer of niet? Allemaal zaken die van belang zijn. Bij een sedumdak zijn er een aantal factoren waar je vanuit moet gaan, het belangrijkste zijn de draagkracht van het dak, de afvoer van overtollig hemelwater en de stabiliteit van de vegetatie. Tenslotte wil je niet dat je dak instort omdat het te zwaar is, dat er steeds water op het dak blijft staan of dat de planten van het dak afwaaien of -schuiven.

Welk soort dak je ook hebt, je moet er voor zorgen dat er een goede waterafvoer is en dat het schoon is voordat je begint met de aanleg van het sedumdak. Een schuin dak heeft bovendien een onderrand nodig, waar de sedummatten of -cassettes tegenaan gelegd worden, zodat ze niet van het dak af schuiven.

Sedumdak doe het zelf

Je bereidt je voor op de klus door het dak te beoordelen. Als je twijfelt of het dak het gewicht wel aankan, is het slim om daarover een expert om advies te vragen. Echter, de meeste daken kunnen sedum prima aan, omdat het een licht plantje is. Vervolgens meet je het dak op om uit te rekenen hoeveel dakbedekking je nodig hebt. Deze bestaat uit een beschermfolie, een drainagelaag, substraat en de vegetatie. Dat laatste is verkrijgbaar als losse plantjes of zaadjes, maar ook in de vorm van cassettes en tapijtjes. Er zijn ook complete sedumdak doe het zelf pakketten verkrijgbaar; helemaal handig!

Heb je de producten allemaal in huis gehaald, dan moet je het eigenlijk dezelfde dag nog leggen; hoe eerder je legt, hoe minder de plantjes te lijden hebben. Het dak moet worden schoongeveegd en als er nog geen afvoer is, dan moet die eerst gemaakt worden. In het gat van de afvoer plaats je een bolrooster. Nu komt de beschermfolie op het dak. Laat de randen iets uitsteken en knip een kruis op de plek van de afvoer. Rondom de afvoer strooi je wat grind en de randen van de folie kunnen worden verzwaard met smalle betontegels.

Vervolgens wordt de drainagelaag aangebracht, dat is ook een soort folie. Er zijn ook systemen waarbij  waterdichte bescherming en drainage samen in één gaan. Over de drainagelaag komt (bij een  schuin  dak) het raster. Daarna wordt de substraat gestrooid en als laatste komt de vegetatielaag. Het makkelijkste zijn de kant en klare pakketten Sedumdak water gevenmet sedummatten of cassettes. Leg deze vanaf de onderrand van het dak strak tegen elkaar aan. Eventuele open randjes of naden vul je op met substraat. Zowel de matten als de cassettes kunnen op maat worden gesneden of geknipt. Eventueel kun je de matten van te voren met een gewone handzaag doormidden zagen, zodat ze iets lichter zijn  om de ladder op te tillen.

Na de aanleg is het voldoende om een keer bewateren. Mocht het langdurig warm en droog zijn, dan is het slim om gedurende twee weken éénmaal daags te besproeien.